tisdag 23 augusti 2016

Rondvassbu - ett cykeläventyr

Vi har aldrig varit de som går på flerdagars tältturer utan oftast strävat efter toppturer med utgångspunkt från bilen, camping eller möjligen fjällstation. Eftersom topparna hägrar och det snabbt suger i toppturstarmen (framförallt på sambon) känns det sällan tillräckligt att "bara gå en skogstur".


Nu när jag är gravid och har foglossning är höga spännande toppar en omöjlighet oavsett om 3-åringen är med eller inte. Förra året gick det att bära henne en del av sträckan och ta en lång matpaus medans vi vuxna turades om att göra "toppsatsningar".
Men lite toppkänsla kan man i alla fall få genom att gå små turer i närheten av stora toppar. Samtidigt kan sambon springa upp på höga berg runt omkring. Han blir mycket mer tillfreds om han får möjligheten att plocka lite nya berg till sin lista. :-)


Ett bra upplägg fick vi med ett besök på Rondvassbu Turisthytte. Rondane har stått på listan ett tag men prioriterats ner pga avståndet från bilväg. Man tar bilen till Mysuseter ovanför Otta, därifrån bomväg (20 NOK som betalas med kort) upp till Spranget där det finns en stor parkering.

Vid Spranget kan man också hyra cyklar (MTB eller 7-växlade) för 100 NOK enkel väg. Man får koden till cykellåset genom att ringa till Rondvassbu och betalar när man kommer fram. Det fanns till och med ett par cyklar med cykelkärra om man vill ta med barn som inte kan cykla själv. Hjälm ingår.


Sen följer 6 km cykling efter fin grusväg. Vi hade med barncykel åt A. Lars joggade och gav henne draghjälp i uppförsbackarna med hjälp av ett hundkoppel. Det mesta av packningen hade jag i  ryggsäck. Lars och A fick ha lite i sina små ryggsäckar.


Det var mycket folk på Rondvassbu. Barn under 4 år äter och sover gratis. Om man vill kan man köpa 3-rätters middag och fin "hotellfrukost". Det finns dusch i separat byggnad liksom torrdass. All elektricitet stängs av kl 23 så det är bra att ha med en pannlampa.


Redan kl 5:45 på morgonen gav sig Lars iväg mot Rondslottet 2178 möh, den högsta toppen i Rondane. Det går uppåt direkt från fjällstationen för att sen vara en ganska lång nästintill platt sträcka i dalen innan det börjar stiga mot Vinjeronden och vidare till Rondslottet. Den här morgonen var det helt vindstilla på toppen även om det blåste på oss nere i dalen.


När han var tillbaka vid Rondvassbu strax innan kl 10 var jag och A redo att ge oss ut på en liten tur. Vi följde stigen upp mot Rondslottet. Det är mycket bra skyltat och leden är välmarkerad. Stigningen bjuder på rolig klättring för en 3-åring och ger snabbt fin utsikt.


Att leta efter ledmarkeringar (T) var ett roligt sätt att ta sig frammåt. Vi hittade lite vindskydd bakom ett stort stenröse där vi fick äta vår matpakke innan vi gav oss nedåt igen för att en cykla tillbaka till bilen.


Temperaturen var omkring 12 grader men ganska blåsigt. Klädsel för A var ett par tunna lätta byxor från Stormberg (verkade tåla bra att kräla runt på stenarna), långärmad tunn tröja och en tunn jacka samt pannband från Aclima.

Karta via Ut.

Länkar:






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar