torsdag 29 oktober 2015

Leksberget - ett mål på vägen



Leksberget ligger på höger sida, precis intill riksväg 45 från Mora till Malung. Man ser berget med sin branta vägg just innan man kommer till Siljansfors. Där finns också den mest lättillgängliga parkeringen, tyvärr är den på en oskyltad liten grusväg som viker bakåt i riktning mot Mora före vägen mot Ryssberget. På terrängkartan är det precis där Siljansleden möter Rv45.

Att lära sig skilja på gran och tall...

Det går också att ta vägen mot Ryssberget och hålla till höger så kan man parkera vid en vändplan, om man vill ha lite kortare gångsträcka. Men den vägen har vi inte testat, det får nog bli nästa år då A är för stor att bära på ryggen.


Leksberget är en bra kort tur, mkt lämplig även för ganska små barn. Från Rv45 är det 1,8 km upp, det tog oss idag 23 minuter med A på ryggen. Ner tog det lite längre tid då alla rötter, stenar och mossor skulle utforskas noga. I början är det en igenvuxen traktorväg som övergår i lättgången stig. Efter ca 600 meter viker Siljansleden av rakt fram/vänster. Ytterligare en bit upp ändrar skogen karaktär och det känns som man går in i en sagoskog.



Nästan uppe får man gå lite nedför innan man till slut är uppe.


Utsikten där uppe är milsvid mot Gesundaberget och Siljan. Där uppe finns en grillplats med enkla bänkar - perfekt om man vill utvidga äventyret med lite grillning. Sen är ju inte det här den riktiga toppen, bergets högsta punkt ligger ytterligare några hundra meter norrut (bort från vägen och utsikten). Dit måste man väl också gå någon gång...

Karta (via Mora Outdoor)
 

Andra sidor om området:

Pontus Ståhlkloo - höstlovstips i Mora
 
Mora Outdoor - Leksbergsturen, här finns även karta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar