fredag 25 mars 2016

Nästan till toppen på Ystetinden


När man studerar kartan över bilvägar i Norge så inser man inte att det är längre än man tror och det tar mycket längre tid än man tror. Trots att vi varit några gånger i Norge har vi fortfarande inte riktigt lärt oss. Så även när vi skulle upp på Ystetinden. man tar från Åndalsnes E135 väster ut. Då fanns där ingen bro över Tresfjorden, men den tror jag är färdig nu. Efter bron åkar man lite norrut och svänger sen västerut efter sjön Flatevågen. När man passerat sjöns västra ände svänger man vänster/söderut och efter ca 500 m höger mot Flate.

Tack vare ett ymnigt snöfall på natten och morgonen kunde vi ta på oss skidorna redan vid bilen och följde vägen upp mot Flatesetra. Från fäboden följer man bäcken tills det plattar ut lite och tar sedan sikte mot toppen som ligger nästan rakt söderut.

Morgonens snöfall försvann och solen kom fram så det blev riktigt fint. Sista biten mot toppen blir det lite brantare. Underlaget var nysnö på ganska hård is. Lite svårt att få fäste. Dessutom kändes det inte lavinsäkert då det inte fanns någon friktion mot underliggande snölager.


Kanske var jag lite feg, men vi valde att vända innan vi nådde toppen. Efter att ha dragits med i en lavin för några år sedan har jag blivit lite skrajsen så jag vänder hellre än att ta risker. Vet ju nu hur infernaliskt svårbedömt det är...


Av med stighudarna och sen var det fantasisk åkning utför. Mjukt pudrigt med fast botten, lagom brant och strålande sol.

Karta över området: ut.no

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar