onsdag 23 mars 2016

Norska tursjälen - Påsk på Smörbottind


Den som inte gjort det förr rekommenderas varmt att ta en fjälltur i Norge under påsk. Då fullkomligt exploderar den norska tursjälen. Nej det är inget för den som föredrar ensamhet då får man dra sig till nån avlägsen avkrok av Padjelanta. För i Norge blir varenda fjällsluttning till en autostrada av skidåkare när stor som liten, gammal som ung ger sig ut på tur.


Ett par år har vi tillsammans med några vänner begett oss till Åndalsnes i Norge. Bo i campinghytte är betydligt billigare än att bo i ett norskt hytteområde under maximal högsäsong. Och minst lika bekvämt och smidigt. Från Åndalsnes Camping har man snabb biltilgång till många av de bästa toppturerna som står att finna.


I år blir det en mer modest familjeanpassad norgetur, men förra året var vi bland annat upp på Smörbottind. Det är bomväg upp till en stor parkering i Skorgedalen. Där är det bara att direkt spänna på skidorna och börja ta höjdmeter upp i grytan mot toppen på 1188 möh. Det är den högra av topparna ovanför grytan.


Det är en lätt tur utan svåra partier med stigning på ca 800 höjdmeter. Men ser man på dem runt omkring sig är många barn. Norska barn förvisso som är uppfostrade med turskidor på benen. Ett smart drag där barnen går på längd/turskidor upp och föräldrarna bär barnens alpina utrustning så de kan åka lätt nedför.


Även om åkningen är lätt går det inte alltid som planerat... Men finns det bättre sätt att njuta av vårvintern??
Översiktskarta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar